1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?
Sağlıklı yaşamdan vazgeçmemelisin.
Aşırı yağıştan ürünler zarar gördü.
Seni göreyim diye çok bekledim.
Kazanmak üzere yarışa başladı.
2. Dünyada küresel ısınma giderek artıyor, ............... Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa cümlede sebep-sonuç ilişkisi ortaya çıkar?
araştırmacılar bu durumun daha tehlikeli boyutlara ulaşacağını bildiriyor.
bunun insan kaynaklı olduğu biliniyor.
kutup bölgelerindeki buzullar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
ancak insanoğlu doğa karşısında yine duyarsız kalmaya devam ediyor.
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
Sınavdan düşük puan alınca çok üzüldü.
Akşama kadar çalışıp yorulduğum için erken uyudum.
Arabam temiz ve güzel görünsün diye onu yıkadım.
Yoğun kar yağışından dolayı yollar kapandı.
4. (I) Yarışın son 50 metresine girilmek üzereydi. (II) Herkes merakla ve heyecanla yeni şampiyonun kim olacağını bekliyordu. (III) Yüzücüler ise attıkları her kulaçta yarışı kazanmak üzere kendilerini biraz daha zorluyorlardı. (IV) Birazdan şampiyon belli olacaktı. Bu metinde numaralanmış cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
I
II
III
IV
5. (I)Yaz tatili başlayalı üç hafta olmuştu. (II)Mahalledeki camiye Kur'an öğrenmeye giden Burak, orada arkadaşı Semih ile konuşurken babasının Semih'e bir tablet aldığını öğrendi. (III)Burak da babasından kendisine bir tablet almasını istiyordu. (IV)Ancak babası Kur'an okumayı öğrendiği zaman tableti alacağını söyledi. Parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde koşul-sonuç ilişkisi vardır?
I
II
III
IV
6.
I- Gözleri pek iyi görmediğinden bir gözlük aldı. (Amaç-sonuç)
II- Havalar çok sıcak olduğu için bir klima aldı. (Sebep-sonuç)
III- Başarmak için çok çalıştı. (Amaç-sonuç)
IV- Aşırı yükten aracın lastiği patladı. (Amaç-sonuç) Numaralanmış cümlelerin hangilerinde, ayraç içinde verilen anlam ilişkisi vardır?
II-III
I-III
II-IV
I-IV
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlanmıştır?
1. Sebep-sonuç cümlelerinde önce sebep, sonra sonuç oluşur. Amaç-sonuç cümlelerinde ise amaçlanan şey, iş yapıldıktan sonra olacaktır.
» Araba kirlendiği için onu yıkadım. → Bu cümlede önce sebep meydana gelmiş, yani araba kirlenmiş, sonuç olarak araba yıkanmıştır. (Hangi sebeple arabayı yıkadın?)
» Araba temiz olsun diye onu yıkadım. → Bu cümlede amaçlanan şey (arabanın temiz olması), iş yapıldıktan (araba yıkandıktan) sonra gerçekleşecektir. (Hangi amaçla arabayı yıkadın?)
Sitedeki dökümanlar yazılı izin olmadan kitap olarak bastırılamaz, herhangi bir internet sitesinde yayınlanamaz, paylaşılamaz. Aksi takdirde yasal işlem başlatılacaktır. Hüseyin Araslı'ya ait yayınlar 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununca telif hakkına tabidir. Öğretmen arkadaşlar, sadece kendi okullarında derslerine girdikleri öğrencileri için fotokopi yoluyla çoğaltıp dağıtabilirler.