Hz. Muhammed (s.a.v.) Doğayı ve Hayvanları Severdi

• Peygamber Efendimiz doğayı ve hayvanları çok sever, çevrenin korunması, güzelleştirilmesi, hayvanların korunması konularına çok önem verirdi.

• Hz. Muhammed (s.a.v.) Mekke, Medine ve Taif şehirlerini koruma altına aldırmış, bu bölgelerde ağaçların kesilmesini, hayvanların avlanmasını yasaklamış, çevreyi koruma altına aldırmıştır.

• Peygamberimiz yolculuk veya yük taşıma amacıyla kullandığı hayvanlarını çok zorlamaz, onları aç ve susuz bırakmazdı.

» "Sizden birinizin elinde bir fidan varken kıyametin kopacağı haber verilse eğer onu dikecek vakit bulursa hemen o fidanı diksin." Hz. Muhammed (s.a.v.)

» "Bir kimse ağaç diker de bunun meyvesinden insan, hayvan veya kuş yerse, yenen şey onun için bir sadaka yerine geçer." Hz. Muhammed (s.a.v.)

» "Her can taşıyan varlığa yapılan iyilikte sevap vardır." Hz. Muhammed (s.a.v.)

» "Acıkan her hayvan hususunda dikkatli olun, kıyamet günü Allah’a şikâyet edilirsiniz." Hz. Muhammed (s.a.v.)

» "Haksız yere bir kuş veya daha küçük bir hayvan öldüren insana Allah onun hesabını mutlaka soracaktır." Hz. Muhammed (s.a.v.)

• Peygamberimiz, kendisini görünce inleyen bir devenin yanına varıp başını okşadıktan sonra devenin sahibine dönerek Bu hayvan hakkında Allah'tan korkmuyor musun? Hayvan bana, senin onu aç bıraktığından ve çok yorduğundan şikayet etti." diyerek uyardı.

• Peygamberimiz hicretin 8. yılında Mekke'nin fethine giderken bir vadide, yolun kenarında yeni doğmuş yavrularını emziren bir köpek gördü. Bir sahabeyi çağırıp köpeğin ve yavrularının rahatsız edilmemesini sağlamak üzere ordu geçinceye kadar orada nöbet tutmasını emretti.


Örnek Soru:

• Aşağıdaki hadislerden hangisi konusu bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) "Her can taşıyan varlığa yapılan iyilikte sevap vardır."
b) "Acıkan her hayvan hususunda dikkatli olun, kıyamet günü Allah’a şikâyet edilirsiniz."
c) "Haksız yere bir kuş veya daha küçük bir hayvan öldüren insana Allah onun hesabını mutlaka soracaktır."
d) "Güçlü kimse güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman kendine hakim olabilen kimsedir."

CEVAP D