Sınava hazırlık çalışma soruları, açık uçlu, klasik sorular
1. Şeytan (İblis) Yüce Allah’a niçin isyan etmiştir, kısaca açıklayınız
Yüce Allah Hz. Âdem’i (a.s.) topraktan yarattı ve meleklerden ona saygı göstermelerini istedi. Bütün melekler hemen Âdem (a.s.) için saygı ile eğildiler ancak o zaman meleklerin içinde bulunan İblis (şeytan) bu emre uymayıp saygı göstermedi. Allah (c.c.) neden saygı göstermediğini sorunca İblis kendisinin ateşten yaratıldığını, Âdem’in (as.) ise topraktan yaratıldığını söyleyerek kendisinin ondan daha üstün olduğunu söyledi. Böylece kibirli davranıp Allah’a (c.c.) isyan etti.
2. Meleklerin özelliklerinden dört tanesini yazınız.
Melekler,
• Nurdan yaratılmışlardır.
• Erkeklik ve dişilik özellikleri yoktur.
• Yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçları yoktur.
• Sürekli Allah’a (c.c.) itaat ve ibadet ederler.
3. “De ki: Allah’tan başka göklerde olsun yerde olsun hiç kimse gaybı bilemez. Onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.” (Neml suresi, 65. ayet) Bu ayette asıl anlatılmak istenen nedir, kısaca açıklayınız.
Gayb kavramı akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlıklar demektir. Aynı zamanda gelecek zaman anlamı da taşır. Bu ayette yaratılmış hiçbir varlığın gaybı bilemeyeceği, gaybın bilgisinin sadece Allah’a (c.c.) ait olduğu vurgulanmaktadır.
4. “Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler, değerli yazıcılar vardır. Onlar, yapmakta olduklarınızı bilir.” (İnfitar suresi, 10-12. ayetler) Bu ayetteki altı çizili ifadede vurgulanan meleklerin adını yazınız.
Bu ayette altı çizili ifadeyle “Kiramen Kâtibin” melekleri vurgulanmıştır.
5. Dört büyük meleğin isimlerini ve görevlerini yazınız.
Cebrail (a.s.): Yüce Allah’ın vahiylerini peygamberlere iletmekle görevlidir. Cebrail’e (a.s.) vahiy meleği de denir.
Mikâil (a.s.): Evrende meydana gelecek doğa olaylarını düzenlemek ve yürütmekle görevlidir.
Azrail (a.s.): Allah’ın izniyle eceli gelenlerin canını almakla görevli olan melektir.
İsrafil (a.s.): Kıyamet vakti geldiğinde “sûr” denilen alete üfleyip kıyameti ilan etmekle görevlidir. Aynı zamanda “sur”a yeniden diriliş (ba’s) sırasında da üflemekle görevlidir.
6. “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalış, yarın ölecek gibi de ahiret için çalış.” (Hz. Muhammed s.a.v.) Peygamber Efendimizin bu hadisinde vurgulanan konu nedir, kısaca açıklayınız.
Bu hadiste Peygamber Efendimiz dünya ve ahiret dengesinin gözetilmesine vurgu yapmıştır. Buna göre bilinçli bir mümin gerek dünya hayatında gerekse ahirete hazırlı aşamasında yaptığı her işi büyük bir ciddiyet ve özenle yapmalıdır. Hem dünyadaki işini helal dairesinde, dürüstçe ve özenle yapmaya gayret etmeli hem de ahirete hazırlık amacıyla yerine getirdiği ibadetlerini ve salih amellerini en iyi şekilde yapmaya çalışmalıdır.
7. “Âlem” kavramını bir cümle ile tanımlayınız.
Âlem: Yaratılmışların tümü, Yüce Allah dışında kalan bütün varlıklar demektir.
8. Kur’an-ı Kerim’in son suresidir. Adını, her ayetinin sonunda tekrarlanan ve Türkçede “insanlar” anlamına gelen kelimeden alır. Metinde hakkında bilgi verilen surenin adını yazınız.
Nas suresi
9. Hz. İsa (a.s.) otuz yaşına geldiğinde Allah (c.c.) tarafından kendisine peygamberlik görevi verildi. Yüce Allah ondan halkını uyarmasını ve onları her türlü kötülükten uzak durmaya çağırmasını istedi. Metinde bahsedilen toplumun adını yazınız.