Din Kültürü 6. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılı

Din kültürü 6. sınıf 1. dönem 1. yazılı soruları, cevaplı. Yazılı sınav, ilgili kazanımları içeren 7 adet sorudan oluşmaktadır. Word belgesidir. Üzerinde düzenleme ve değişiklik yapabilirsiniz.


İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

CEVAP ANAHTARI


NOT: Belgeyi, Google hesabınızla giriş yaparak bilgisayardan indirin.


YAZILININ ONLINE (ÇEVRİM İÇİ) HÂLİ AŞAĞIDADIR

1. Peygamber kelimesi sözlükte “haber getiren, haberci, elçi” anlamlarında kullanılır. Farsça bir sözcük olan peygamber kelimesi için Kur’an-ı Kerim’de nebi ve resul kavramları kullanılır.
Metindeki altı çizili kavramların birbirlerinden farklarını yazınız. (10 puan)



2. Peygamberlerin özelliklerinden fetanet ne demektir, tanımlayınız. (10 puan)



3. “Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar. Hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O, yaptıklarınızı hakkıyla görür.” (Hûd suresi, 112. ayet)
Bu ayette peygamberlerin sıfatlarından hangisi ile ilgili ifadeler bulunmaktadır, yazınız. (10 puan)



4. Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz için “üsve-i hasene” ifadesi kullanılır. “Üsve-i hasene” inananlar için güzel bir örnek demektir. Yani Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) inananlar için en güzel örnektir.
Buna göre Peygamber Efendimiz hangi güzel ahlaki özelliklerinden dolayı “üsve-i hasene” olarak adlandırılmıştır, üç örnek vererek açıklayınız. (15 puan)



5. Yüce Allah’ın peygamberler aracılığıyla insanlara vahiy göndermesinin sebepleri nelerdir, en az üç madde hâlinde yazınız. (15 puan)



6. Dört büyük ilahi kitap ve gönderildiği peygamberleri yazınız. (20 puan)



7. Yüce Allah (c.c.) Hz. Âdem’i (a.s.) yarattığında meleklere “Âdem’e secde edin. (Âdem için saygı ile eğilin)” (Bakara suresi, 34. ayet) diye emretti. İblis (şeytan) hariç bütün melekler saygı ile eğildiler. İblis bu konuda Allah’ın (c.c.) emrini dinlemedi ve Âdem’e (a.s.) saygı göstermekten kaçındı. İblis’in böyle davranmasının nedenlerini açıklayınız. (10 puan)



8. Allah’ım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize erdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.
Metinde anlamı verilen duanın adını yazınız. (10 puan)


Yazılı Sınav Kazanımları:
6.1.1. Peygamber ve peygamberlik kavramlarını tanımlar.
6.1.2. Peygamberlerin özelliklerini ve görevlerini açıklar.
6.1.3. Peygamberlerde insanlar için güzel örnekler olduğunu fark eder.
6.1.4. Vahyin gönderiliş amacını araştırır.
6.1.5. İlahi kitapları ve gönderildiği peygamberleri eşleştirir.
6.1.6. Hz. Âdem’in (a.s) hayatını ana hatlarıyla özetler.

Hazırlayan: Hüseyin Araslı