Hz. Nuh (a.s.)

• Hz. Nuh (a.s.) Kur’an-ı Kerim’de geniş bir şekilde kıssası anlatılan peygamberlerden biridir. Özellikle Yunus, Hûd ve Nuh surelerinde Hz. Nuh (a.s.) hakkında geniş bilgiler yer almaktadır.

• Hz. Âdem’in (a.s.) torunlarından biri olan Hz. Nuh (a.s.), Kur’an-ı Kerim’de sabırlı, gayretli ve kararlı olmalarından dolayı övülen ülü’l-azm peygamberlerden biridir.

• Hz. Nuh (a.s.) Babil bölgesinde yaşayan bir topluluğa peygamber olarak gönderilmiştir. Kaynaklarda Hz. İdris’ten sonra gönderilen ilk peygamber olduğu ve marangozluk yaparak geçimini kazandığı nakledilir.

• Hz. Nuh’un (a.s.) peygamber olarak görevlendirildiği kavim, daha önceki peygamberlerin gösterdiği doğru yoldan ayrılmış, kötü işlere dalmıştı. İnsanlar kendi elleriyle yaptıkları putlara tapıyorlardı. Toplumda adaletsizlik hâkimdi. Güçlüler zayıfları eziyordu. Yüce Allah insanları uyarması amacıyla Hz. Nuh’u (a.s.) bu topluma peygamber olarak gönderdi.

• Hz. Nuh (a.s.) kavmini doğru yola davet etti. Onları; Allah’a ibadet etmeleri, putperestlikten uzaklaşmaları, Allah’tan başkasına tapmamaları konusunda uyardı. Kendisine verilen bu kutsal görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştı. Bunun için insanlardan hiçbir karşılık beklemedi. Ancak o, görevini yapmak için çalışıp gayret ettikçe inkâr edenler onunla alay ettiler, onu küçümsediler ve onunla tartışmaya girdiler.

• Hz. Nuh (a.s.), işledikleri kötülükler nedeniyle başlarına bir felaket geleceğini kavmine söyledi. Kavmi bu durum karşısında ukala bir tavır takındı ve “…Ey Nûh! Gerçekten bizimle tartıştın ve bizimle çok fazla mücadele ettin. Eğer doğrulardan isen bizi tehdit ettiğin azabı başımıza getir!” (Hûd/32.) dediler ve onu yalancılıkla suçladılar.

• Yüce Allah’tan gelen bu emir üzerine Hz. Nuh (a.s.) insanların gözleri önünde büyük bir gemi yapmaya başladı. Bu arada geminin yapımı sürerken insanlar onunla alay ettiler.
www.huseyinarasli.com
• Gemi tamamlandığında gökten yağmurlar yağmaya, yeraltı suları kaynayıp yeryüzüne fışkırmaya başladı. Hz. Nuh (a.s.) her hayvan türünden birer çifti, ayrıca boğulmasına hükmedilenler dışındaki aile fertlerini ve iman eden az sayıdaki insanı “…Haydi gemiye binin! Yüzerken de dururken de Allah’ın adını anın. Şüphesiz ki Rabb’im çok bağışlayan, pek esirgeyendir…” (Hûd suresi, 41. ayet) diyerek gemiye bindirdi.

• Günlerce yağan yağmurlar ve yeraltından yüzeye çıkan sular neticesinde su seviyesi yükseldi, her tarafı sular kapladı. Hz. Nuh’un (a.s.) gemisi dağlar gibi dalgalar arasında onları götürüyordu. Hz. Nuh (a.s.) gemiden uzakta kendisine inanmayan oğlunu gördü ve gemiye binmesi amacıyla baba şefkatiyle ona seslendi. Ancak oğlu onu dinlemedi ve boğulup gitti.

• Müminleri ve hayvanlardan birer çifti taşıyan gemi aylarca suyun üzerinde yüzüp yol aldı. Yaklaşık altı ay süren tufan nihayet Yüce Allah’ın emri ile sona erdi. Kâfirlerin hepsi boğulup helâk oldular. Bu olaya “Nuh Tufanı” denilir. “(Sonra) ‘Ey yeryüzü suyunu yut! Ey gök sen de (suyunu) tut!’ denildi. Su çekildi, hüküm yerini buldu. Gemi Cudi’nin üzerine oturdu…” (Hûd suresi, 44. ayet) Ayette de belirtildiği üzere Hz. Nuh’un (a.s.) gemisi Cudi Dağı’nın üzerine oturdu. Bu olayın, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan aşure gününde gerçekleştiği rivayet edilir. Hz. Nuh (a.s.) ve beraberindekiler gemiden inip yeryüzünde hayatı yeniden inşa etmeye başladılar. İnsanlık, tufandan sonra yeniden çoğalmaya başladığı için Hz. Nuh (a.s.) Hz. Âdem’den (a.s.) sonra insanların ikinci atası oldu. Bu sebeple Hz. Nuh’a (a.s.) “ikinci Âdem” denir.

• Hz. Nuh (a.s.) tufan olayından sonra bir müddet daha yaşadı ve sonra Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kabrinin nerede olduğu bilinmemekle beraber ona nispet edilen makamlar ve kabirler vardır.

• Hz. Nuh (a.s.) kıssasından aşağıdaki hisseler çıkarılabilir:

- Hiçbir şey, hiçbir varlık Allah’a (c.c.) şirk koşulmamalıdır.

- Yüce Allah verdiği sözü yerine getirir.

- Peygamberler görevlerini herhangi bir karşılık ya da menfaat beklemeden yerine getirirler.

- İnsan yaptığı bir işte azimli ve kararlı olmalıdır.

"Hz. Nuh (a.s.)" kıssasıyla ilgili → TEST ÇÖZ