Âl-i İmran Suresi 159. Ayet

Din kültürü ve ahlak bilgisi 10. sınıf 2. ünite 5. kazanım "Kur'an'dan Mesajlar: Âl-i İmran Suresi, 159. Ayet"

"Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever." (Âl-i İmran suresi, 159. ayet)

Bu ayet Hz. Peygamber’in büyüklüğünü, yüksek ahlakını ve yüreğinin katı olmadığını, aksine şefkat ve merhametle dolu olduğunu gösterir.
www.huseyinarasli.com
Sevgili Peygamberimiz, Uhud Savaşı’nda emrine muhalefet ederek İslam ordusunun geriye çekilmesine sebep olanlara merhametle muamele etmiştir. Yüce Allah, Âl-i İmrân suresi’nin 152. ayetinde müminlerin Uhud Savaşı’ndaki hatalarını affettiğini ilân etmiş, Peygamber Efendimize de onları affetmesini, Allah tarafından bağışlanmaları için dua etmesini emretmiştir. Hataları affedilen sahabe de bir daha böyle bir hata yapmamaya gayret göstermiş, Peygamberimizin emirlerine titizlikle uymuşlardır.

Yüce Allah Peygamberimizden, bir konuda karar vermeden önce onu arkadaşlarına danışmasını, kararını verince de Allah'a güvenerek uygulamaya geçmesini emretmektedir. Peygamberimiz Bedir Savaşı’nda ordu için seçilecek karargâh ve savaş sonrasında alınan esirler hakkında verdiği kararı da arkadaşlarıyla yaptığı istişare sonunda vermiştir.

Peygamberimiz, devesini bağladıktan sonra mı yoksa onu salarak mı tevekkül etmiş olacağını soran bedeviye hitaben de "Önce deveni bağla, sonra Allah’a tevekkül et!" buyurarak İslam’ın tevekkül anlayışını somut örneklerle açıklamıştır.

10. sınıf 2. ünite diğer konular için tıklayın ›