TDE 9. Sınıf Şiir Türleri Dijital Etkinlik

Türk dili ve edebiyatı 9. sınıf ŞİİR ünitesi ile ilgili interaktif eşleştirme etkinliği. Kavramları tanımlarıyla eşleştir, ilgili olduğu bölüme sürükle ve bırak!



NOT: Etkinlik açılmazsa sayfayı farklı bir tarayıcıda açmayı deneyin.

Akıllı tahtaya uyumlu olan bu etkinlik, 9. sınıf öğrencilerine uygulanabilir dijital aktivitedir. Derslerde konuyu işledikten sonra pekiştirme amaçlı olarak akıllı tahtadan öğrencilere uygulayabilirsiniz. Tam ekran butonuna tıklayarak etkinliği tam ekranda görüntüleyebilirsiniz.

Aruz Ölçüsü: Dizelerdeki hecelerin açık (kısa) ve kapalı (uzun) oluşlarına dayanan ölçü türüdür. Ünlü ile biten heceler, açık olup (•) ile gösterilir. Ünsüzle veya uzun ünlüyle biten heceler ise kapalı olup (—) ile gösterilir. Son hece daima kapalı kabul edilir. Aruz ölçüsü, Arap edebiyatında doğmuş; oradan İran edebiyatına, İran edebiyatından da Türk edebiyatına geçmiştir. Divan, Servetifünun ve Fecriati şiirinde aruz ölçüsü kullanılmıştır. Tanzimat şiirinde ağırlıklı olarak kullanılan aruz, Cumhuriyet Dönemi’nde çok az sayıda örnekte karşımıza çıkmaktadır.