TDE 9. Sınıf Edebi Sanatlar Dijital Etkinlik

Türk dili ve edebiyatı 9. sınıf ŞİİR ünitesi edebi sanatlar konusu ile ilgili interaktif eşleştirme etkinliği. Kavramları tanımlarıyla eşleştir, ilgili olduğu bölüme sürükle ve bırak!



NOT: Etkinlik açılmazsa sayfayı farklı bir tarayıcıda açmayı deneyin.

Akıllı tahtaya uyumlu olan bu etkinlik, 9. sınıf öğrencilerine uygulanabilir dijital aktivitedir. Derslerde konuyu işledikten sonra pekiştirme amaçlı olarak akıllı tahtadan öğrencilere uygulayabilirsiniz. Tam ekran butonuna tıklayarak etkinliği tam ekranda görüntüleyebilirsiniz.

Serbest Ölçü: Dizelerdeki hece sayılarının eşitliği, hecelerin açık-kapalı olması gibi kurallara bağlı kalınmayan ölçü çeşididir. Serbest ölçünün kullanıldığı şiirlerde ahenk; vurgu, tonlama, aliterasyon ve asonans gibi unsurlarla sağlanır.
Redif: Dize sonlarında tekrarlanan, aynı harflerden oluşan, aynı görev ve anlamdaki ekler, kelimeler ve kelime gruplarıdır.
Kafiye (Uyak): Şiirde iki veya daha çok dize arasındaki farklı anlam ve görevdeki seslerin, kelimelerin benzerliğidir. Kafiye genellikle dize sonlarında ve kelimelerin köklerinde aranır. Yarım, tam, zengin ve cinaslı kafiye olmak üzere dörde ayrılır.