Din Kültürü 6. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılı

Yeni Müfredat

1. Hz. Muhammed (s.a.v.) toplumdaki adaletsizliklere, zulümlere çok üzülüyordu. Bu sebeple 40'lı yaşlarına yaklaşırken yalnız kalmak ve tefekkür etmek amacıyla sık sık Mekke yakınlarındaki ............... mağarasına gitmeye başladı.
Yukarıdaki boş yere aşağıdaki kelimelerden hangisi yazılmalıdır?
a) Hira
b) Sevr
c) Kuba
d) Arafat


2. Peygamberimize ilk vahiy ne zaman gelmiştir?
a) 571 yılı Ramazan ayında
b) 610 yılı Ramazan ayında
c) 622 yılı Muharrem ayında
d) 622 yılı Ramazan ayında


3. Allahü Teala'nın Peygamberimize ve dolayısıyla biz Müslümanlara ilk emri aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
a) Oruç tutmak
b) Namaz kılmak
c) Temiz olmak
d) Okumak


4. 610 yılında Peygamberimize Allah'tan ilk gelen vahiyler, hangi surenin ayetleridir?
a) İhlas suresi
b) Fatiha suresi
c) Bakara suresi
d) Alak suresi


5. "Alkol; karaciğer, mide ve kalp rahatsızlıklarına yol açıyor. Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarına, yuvaların dağılmasına, canların yanmasına sebep oluyor. Bunun yanında milyarlarca liralık maddi zararlar oluşturarak hem bireyin, hem de ülkenin ekonomisini olumsuz etkiliyor."
Yukarıdaki paragrafta alkolün zararlarından hangisine değinilmemiştir?
a) Beden sağlığına zararları
b) Ruh sağlığına zararları
c) Toplumsal yaşama olumsuz etkileri
d) Ülke ekonomisine olumsuz etkileri


6. Aşağıdakilerden hangisi alkolün akıl ve ruh sağlığımızda oluşturduğu olumsuz etkilerden birisidir?
a) İnsanı bilinçli, sağlıklı ve mantıklı düşünmekten alıkoyar.
b) Trafik kazalarına sebep olur.
c) Sinir sistemini etkileyerek görme ve konuşma güçlüğüne neden olur.
d) Uyku bozukluğuna ve yorgunluğa neden olur.


7. Genç adam yoğun bir çalışma temposu içinde memurluk sınavına hazırlanıyordu. Artık çalışmaya biraz ara verip dinlenmek gerektiğine karar verdi. O akşam arkadaşlarıyla eğlenmek için bir cafeye gittiler. Bu tür yerlere pek alışık değildi. Genelde boş vakti olduğunda kitap okurdu. Ama bu sefer nasıl olduysa arkadaşlarının yanındaydı işte. Derken sohbet koyulaştı ve bir arkadaşı ona içki uzattı. "Olmaz!" dedi genç adam. Kullanmadığını söyledi. "Yapma be dostum! Kırk yılın başı seni aramızda gördük. Şimdi burada bizi mi kıracaksın? Merak etme, bir iki yudumdan bir şey olmaz. Hem bu kadarcık alkol seni baymaz. Hadi kırma bizi." Bir müddet devam eden ısrarlar sonucu kabul etti genç adam ve içkisini yudumlamaya başladı.
Paragrafta sözü edilen genç, Peygamber Efendimizin aşağıdaki hadislerinden hangisini tam olarak kavrayamamıştır?
a) "...Birbirinizi sevmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsınız."
b) "Müslüman, elinden ve dilinden diğer insanların güvende olduğu kimsedir."
c) "Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır."
d) "Sizden biriniz kendisi için sevdiğini mü'min kardeşi için de sevmedikçe gerçek mü'min olamaz."


8. "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?" Maide suresi, 90, 91. ayetler
Verilen ayet mealinden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?
a) Falcılık ve kumar kötü alışkanlıklardandır.
b) Şans oyunları bir emeğin ürünüdür.
c) İçki ve kumar insanı Allah'tan uzaklaştırır.
d) Kötü alışkanlıklar toplumsal huzuru bozar.
www.huseyinarasli.com

9. Uyuşturucunun beden sağlığına verdiği zararlar ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
a) Kansızlığa neden olur.
b) Mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olur.
c) Deride yaraların ortaya çıkmasına sebep olur.
d) İnsanın aklını ve iradesini kullanmasını engeller.


10. (I)Sigara damar sertliğine, ağız ve boğaz kanserine, kalp hastalıklarına sebep olur. (II)İçerisinde bulunan nikotin bir çok uyuşturucu gibi bağımlılık yapar. (III)Sigaranın külü, dumanı, izmariti çevre kirliliği oluşturur. (IV)Sigara içen kişi, çevresine pek zarar vermemekle birlikte kendi sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atar.
Paragraftaki numaralanmış cümlelerden hangisinde bilgi yanlışı yapılmıştır?
a) I
b) II
c) III
d) IV


11. Peygamber Efendimiz rızkı elde etmek için alın teri dökerek çalışmanın önemine dikkat çekmiş ve bu konuda şöyle buyurmuştur: "En değerli kazanç, kişinin kendi elinin emeğiyle kazandığıdır." Hz. Muhammed (s.a.v.)
Peygamberimizin bu hadisine göre davranan bir kişinin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?
a) Tarlasını ekip biçerek değerlendirir.
b) Bahis oyunlarında işi şansa bırakmaz, daha bilinçli oynar.
c) Bir ayakkabı ustasının yanında meslek öğrenir.
d) Ticaret yaparak helal yoldan ekmek peşinde koşar.


12. Akıl, sağlık ve zaman Allah’ın (c.c.) insanlara verdiği birer büyük nimettir. Çalışarak kazanmak yerine tembelliği ve hileyi teşvik etmek, zamanını boşa geçirmek, başkasının hakkını yemek dinimizin yasakladığı davranışlardandır. Çünkü insanın en değerli kazancı el emeği ile elde ettiği kazancıdır. Bu sebeple kumar, şans oyunları gibi kötü davranışlardan uzak durmalıyız.
Bu paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Akıl ve sağlığın önemi
b) Alın teri ile kazanmanın önemi
c) Kötü alışkanlıkların zararları
d) Tembellikten kurtulma yolları


13. Dinimizde çalışarak ve helal yoldan kazanarak rızkımıza ulaşmak tavsiye edilmiştir. Bir insan alın teri dökerek ve emek harcayarak geçimini sağlamalıdır. Maddi ve manevi olarak huzurunu bozacak olan şans oyunlarından uzak durmalı, değerli zamanını böyle günahlar için harcamamalıdır.
Bu metinde aşağıdaki kötü alışkanlıklardan hangisinden uzak durmamız konusunda bir uyarı vardır?
a) Sigara
b) Falcılık
c) Kumar
d) Uyuşturucu


14. Kul hakkı konusunda bilinçli olan bir kişinin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenemez?
a) Komşu hakkına riayet eder.
b) Anne-babasına saygılı davranır.
c) Devlet malını korur.
d) Kaçak elektrik kullanır.
www.huseyinarasli.com

15. Hz. Yahya'nın (a.s.) kendisi gibi peygamber olan babasının adı nedir?
a) Hz. Zekeriya (a.s.)
b) Hz. İsa (a.s.)
c) Hz. Nuh (a.s.)
d) Hz. Davud (a.s.)


16.
1. Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebbe.
2. Seyaslâ nâran zâte leheb.
3. Mâ ağnâ anhu mâluhu ve mâ keseb.
4. Fî cîdihâ hablun min mesed.
5. Vemraetuhû, hammâletel hatab.
Yukarıda Tebbet suresinin ayetleri karışık olarak verilmiştir. Surenin ayetlerinin doğru sıralanışı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?
a) 1-3-5-2-4
b) 1-3-2-5-4
c) 1-2-3-4-5
d) 1-5-2-3-4


17. Yüce Allah'ın kılınmasını kesin olarak emrettiği namazlara ne ad verilir?
a) Vacip namazlar
b) Farz namazlar
c) Nafile namazlar
d) Tesbih namazı


18. Namaza hazırlık şartlarından "istikbal-i kıble" ifadesinin Türkçe karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Abdest almak
b) Kıbleye yönelmek
c) Kılacağımız namaza niyet etmek
d) Örtülü giyinmek


19. İki rekatlı namazlar, niyetleri hariç kılınış olarak birbirlerinin aynıdır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan değildir?
a) Sabah namazının farzı
b) Akşam namazının farzı
c) Yatsı namazının son sünneti
d) Öğle namazının son sünneti


20. Aşağıdaki sure veya dualardan hangisi namazın kıyam (ayakta durmak) bölümünde okunur?
a) Fatiha suresi
b) et-Tahiyyatü duası
c) Rabbena duaları
d) Salli-Barik duaları

Hazırlayan: Hüseyin Araslı



1-A 2-B 3-D 4-D 5-B 6-A 7-C 8-B 9-D 10-D 11-B 12-B 13-C 14-D 15-A 16-B 17-B 18-B 19-B 20-A
© Telif Hakkı
Sitedeki dökümanlar yazılı izin olmadan kitap olarak bastırılamaz, herhangi bir internet sitesinde yayınlanamaz, paylaşılamaz. Aksi takdirde yasal işlem başlatılacaktır. Hüseyin Araslı'ya ait yayınlar 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununca telif hakkına tabidir. Öğretmen arkadaşlar, sadece kendi okullarında derslerine girdikleri öğrencileri için fotokopi yoluyla çoğaltıp dağıtabilirler.