Dijital İçerik Üretmenin Zorlukları

Dijital dünyada bir şeyler üretmek gerçekten çok zor, yorucu ve yıpratıcı. Şu aşağıdaki örnek videoda da görüldüğü gibi 2-3 saniyelik bir animasyon için profesyonel biri yaklaşık 30 dakika uğraşıyor. Hem de 2-3 saniye için. (Videonun süresinin 3.24 sn olduğuna bakmayın. Çünkü epey hızlandırılmış bir video çekimi).

Şimdi bir de böyle profesyonel olmayan birini düşünün. Belki saatlerce uğraşacak bunu yapmak için. Günlerini, gecelerini verecek. Ailesinden, işinden, kitabından, sporundan, dinlenmesinden, tatilinden ve daha ne bileyim boş boş eleştirenlerin bol bol vakit ayırıp yapabildikleri ama üretmeye çalışan bu arkadaşın yapamadığı birçok faaliyetten mahrum kalacak. Örneğin alanıyla ilgili bir şeyler üretmeye çalışan bir öğretmen arkadaşımızı düşünelim. Hem derse girsin hem de web sitesine veya herhangi bir dijital platforma içerik üretmek için çabalasın. Bu içerik bir PDF doküman olabilir, infografik olabilir, sunu, slayt, ders notu, test, video vb. olabilir. Bunları hazırlamak, tasarımını oluşturmak, görsellerini ve müziklerini bulmak, düzenlemek, sitede yayımlamak, bir türlü oturmayan kodları ayarlamak, eğer içerik bir video ise jeneriği, introsu, montajı, efektleri... En sonunda da binbir zahmetle ürettiği içeriklerin hunharca (ç)alınıp kopyalanması… İşin en acı taraflarından birisi de bu. Bir bakıyorsunuz yazdığınız bir ders notu veya bir soru demeti herhangi bir yardımcı kaynakta karşınıza çıkıyor. Hem de altına başkası imza atmış olarak!!!

Lafı uzatmayalım. Kısacası bu portallarda bir şeyler üretmeye çalışan arkadaşlarımıza destek olalım. Onları motive edelim. En ufak bir yanlışlarında veya eksikliklerinde eleştirmeyelim. Çünkü çalıştıkları uygulamalar gerçekten çok zor ve karmaşık. Çünkü profesyonel uygulamalar ve yazılımlar. Html, css, java script, php, 3ds max, illustrator, animate cc, after effects, corel draw, photoshop... Bu programlar öyle akıllı telefondan kaydırarak kullanılacak şeyler değil.

18. yy divan şairlerinden Şeyh Galip, meşhur Hüsn-ü Aşk’ında şöyle seslenir eleştirenlere;

Zannetme ki şöyle böyle bir söz
Gel sen dahi söyle böyle bir söz

Bu sebeple üreten arkadaşlarımıza destek olalım. Bir eleştirimiz olursa da kırmadan belirtelim.

Animasyon Yapımı Örnek Video