Salih Amel (İyi Davranış)

İyi, Doğru ve Güzel Davranış: Salih Amel

Salih Amel (Sözlük Anlamı): İyi, güzel, yararlı iş ve davranış.

Salih Amel (Terim Anlamı): Allah’ın (c.c.) rızası uğrunda inanç, ibadet ve ahlakla ilgili konularda yapılan her türlü güzel iş ve davranış.

• Kur'an'da iman ve salih amel arasında güçlü bir ilişki kurulmuş ve imandan bahsedilen birçok yerde salih amel de vurgulanmıştır.

"Asra yemin ederim ki, insan gerçekten ziyandadır. Ancak iman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır." (Asr suresi)
www.huseyinarasli.com
• Allah’ın (c.c.) emrettiği ibadetleri yerine getirmek salih amel olduğu gibi iyiliği emredip kötülükten men etmek, bir kimseye yardım etmek, yoldaki bir engeli kaldırmak, bir işi en güzel şekilde yapmak ve ilim öğrenmek gibi birçok iyi davranış da salih amel olarak kabul edilir.

• Kur'an-ı Kerim'de salih amel işleyenlerden övgüyle bahsedilmekte, salih amel işleyenlere güzel bir hayat vadedilmekte ve salih amel işleyenlerin mükâfatlandırılacağı belirtilmektedir.
www.huseyinarasli.com
• Salih amellerin toplumun huzur ve güvenini sağlamasında önemli bir yeri vardır. Toplumda salih ameller arttıkça kötü davranışlar azalır. Böylece toplumda sevgi, saygı, karşılıklı güven ve dayanışma duyguları artar.

"İman eden ve salih amelleri işleyenlere gelince, imanlarından dolayı Rableri onları altlarından ırmaklar akan nimet cennetlerine iletir." (Yunus suresi, 9. ayet)

11. sınıf 3. ünite diğer konular için tıklayın ›