Kur'an-ı Kerim ünitesi yeni müfredat konu özeti, ünite özeti, ders notları
1. KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
• Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’ın son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) aracılığıyla tüm insanlara gönderdiği son kutsal kitaptır.
• Kur’an-ı Kerim insanları doğru yola iletmek, onlara bilmediklerini öğretmek, onlara inanç ve ibadet esaslarını öğretmek, kısacası insanlara rehber olmak için indirilmiştir.
• Kur’an-ı Kerim Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) 610 yılı Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmış, yirmi üç yıl boyunca parça parça indirilmiştir. Kur’an’ın dili Arapçadır.
• Kur’an-ı Kerim ilk İslam halifesi Hz. Ebu Bekir zamanında kitap hâline getirilmiş, bu ilk Kur’an kitabına “Mushaf” adı verilmiştir. Üçüncü İslam halifesi Hz. Osman zamanında ise yedi adet çoğaltılmış ve çoğaltılan bu kitaplar İslam ülkesinin önemli şehir merkezlerine gönderilmiştir.
• Kur’an-ı Kerim’in pek çok güzel ismi bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının anlamları aşağıda verilmiştir.
Furkan: Doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt eden.
Nur: İnsanlığın yolunu aydınlatan.
Şifa: Müminlerin kalplerine şifa olan.
Zikir: İnsana yaratıcısını hatırlatan.
Kelam: Allah’ın (c.c.) sözü.
• Kur’an-ı Kerim’in kendine özgü bir iç düzeni vardır. Ayet, sure ve cüz Kur’an-ı Kerim’in iç düzeniyle ilgili kavramlardır.
Ayet: Kur’an-ı Kerim’deki cümle ya da cümle parçalarına ayet denir. Ayetlerin bir araya gelmesiyle sureler oluşur. Kur’an’da 6600’den fazla ayet bulunmaktadır. Ayetler, durak adı verilen işaretlerle birbirinden ayrılırlar. Bazı ayetler sadece birkaç harften oluşabilmekte, bazıları ise bir sayfanın tamamını kaplamaktadır. Özel bir adı olan ayetler de vardır. Örneğin Bakara suresinin 255. ayeti “Ayetel Kürsi” olarak adlandırılır.
Sure: Kur’an-ı Kerim’de ayetlerin bir araya gelmesiyle oluşan bölümlere sure denir. Kur’an’da 114 sure vardır. Bu sureler “besmele” ile birbirinden ayrılırlar. Tevbe suresi hariç bütün surelerin başında “besmele” bulunur. Her surenin özel bir adı vardır. Kur’an’ın en uzun suresi Bakara, en kısa suresi ise Kevser suresidir. Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi Fatiha, son suresi ise Nas suresidir.
www.huseyinarasli.com
Cüz: Kur’an-ı Kerim’in yirmi sayfadan oluşan her bir bölümüne cüz adı verilir. Kur’an’da otuz cüz vardır. Cüzler, sayfa kenarında bulunan ve içerisinde cüz numarasının yazılı olduğu işaretle birbirinden ayrılır. Cüz kelimesi parça, kısım, bölüm anlamlarına gelir.
Hatim: Kur’an-ı Kerim’i ister yüzünden isterse ezberden başından sonuna kadar okumaya hatim denir.
Hafız: Kur’an-ı Kerim’i başından sonuna kadar ezberleyen kişiye hafız denir.
"Kur'an-ı Kerim'in İç Düzeni" konusuyla ilgili → TEST ÇÖZ
2. KUR’AN-I KERİM’İN TEMEL ÖZELLİKLERİ
1. Kur’an İyiye, Doğruya, Güzele Yönlendirir: Kur’an’ın temel amaçlarından biri ahlaklı bireyler yetiştirmektir. Bu sebeple Kur’an insanı iyi, güzel ve doğru davranışlara yönlendirir.
2. Kur’an Kötülüklerden Sakındırır: Kur’an-ı Kerim’in temel özelliklerinden biri de onun kötülüklerden sakındırmasıdır. Kur’an, bireye ve topluma zarar veren her türlü kötü davranıştan uzak durulmasını ister.
3. Kur’an Temel Esasları Açıklar: Kur’an-ı Kerim inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayata ilişkin konular başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulunur ve insanları aydınlatır.
4. Kur’an Yol Gösterir: Kur’an-ı Kerim insana; insan-Allah, insan-insan, insan-evren ve Allah-evren ilişkileri konusunda yol gösterir.
5. Kur’an İnsanı Aklını Kullanmaya ve Düşünmeye Yöneltir: Kur’an-ı Kerim insandan aklını kullanmasını, çevresine bakarak olayları gözlemlemesini, aklını kullanarak bu olaylar hakkında yorum yapmasını, araştırma yapmasını ve düşünmesini ister.
"Kur'an-ı Kerim'in Temel Özellikleri" konusuyla ilgili → TEST ÇÖZ
3. KUR’AN-I KERİM’İN ANA KONULARI
www.huseyinarasli.com
İnanç: İnanç konusu Kur'an'ın ana konularının en başında gelir.
İnanç: Yüce Allah'ın Peygamberimiz aracılığıyla gönderdiği ilkelerin tamamını kalbimizle doğrulamak, dilimizle bunu söylemek ve bu ilkelerin doğru olduğunu tereddüt etmeden kabul etmektir.
Tevhit: Allah'ın var ve bir olduğuna, eşinin ve benzerinin olmadığına inanmaktır. İslam inancının temelini tevhit oluşturur. Tevhit inancı Kur'an-ı Kerim'de en özlü ve güzel bir şekilde İhlas suresinde anlatılmıştır.
Kur'an'da Bahsedilen İnanç Esasları (İmanın Şartları):
» Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak
» Meleklere inanmak
» Kitaplara inanmak
» Peygamberlere inanmak
» Ahiret gününe inanmak
» Kader ve kazaya inanmak
İbadet: İbadet Kur'an'da bahsedilen ana konulardan biridir.
İbadet: Sözlükte “boyun eğme, itaat etme, saygı duyma” anlamlarına gelen ibadet terim olarak Allah'ın rızasını kazanmak, O'na olan sevgi, saygı ve bağlılığımızı göstermek, kulluk borcumuzu ödemek, Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek amaçlarıyla yapılan her güzel iş ve davranışa denir.
Ahlak: Sözlükte “huy, mizaç, karakter” anlamlarına gelen ahlak, iyi ve güzel davranışlar sergilemek demektir. Ahlak kuralları insanların iyiliğini ve mutluluğunu hedefler. Din güzel ahlak demektir. Kur'an'da birçok güzel ahlaki davranışlardan bahsedilir ve bunların yapılması teşvik edilir. Kötü davranışlardan ise uzak durulması istenir.
Sosyal Hayat: Kur’an’da sosyal hayatla ilgili ayetler bulunmaktadır. Bu konularla ilgili hükümlere “muamelat” da denilir. İşler, ameller, davranışlar gibi anlamlara gelen muamelat; sosyal hayatta alım satım, kiralama, anlaşma, kefalet, vasiyet, evlenme, boşanma, miras, suçlar, cezalar gibi konularda insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenler.
Kıssalar: Kur'an'da, geçmişte yaşamış milletler, topluluklar, Peygamberler ile ilgili anlatılan ibretlik hikâyelere kıssa denir. Kur'an'da bazı Peygamberlerin hayatlarından kısaca bahsedilmiştir.
"Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları" konusuyla ilgili → TEST ÇÖZ
4. KEVSER SURESİ
Kevser: Bolluk, bereket ve neslin çoğalması. Cennette bulunan bir ırmak. (İslam Ansiklopedisi, cilt 25, sayfa 345)
• Kevser suresi Kur’an-ı Kerim’in en kısa suresidir. Kur’an-ı Kerim’in 108. suresi olan ve üç ayetten oluşan bu sure, adını ilk ayetinde geçen “kevser” sözcüğünden almıştır.
• Yüce Allah Peygamber Efendimize pek çok nimet vermiştir. Kendisine Allah’tan (c.c.) vahiy gönderilmesi ve dolayısıyla peygamberlik görevi bu nimetlerdendir. Ayrıca Peygamberimizin soyunun kızı Hz. Fatıma (r.a.) ile devam etmesi yine bu nimetlerdendir.
• Kevser suresinde Peygamberimizden Allah’a (c.c.) kulluk etmesi ve kurban kesmesi istenmektedir.
• Kevser aynı zamanda Allah’ın (c.c.) Peygamberimize vadettiği ve cennette bulunan bir ırmağın adıdır.
www.huseyinarasli.com
Kevser Suresinin Okunuşu
Bismillâhirrahmânirrahim
1. İnnâ a’taynâke’l-kevser.
2. Fesalli lirabbike venhar.
3. İnne şânieke hüvel ebter.
Kevser Suresinin Anlamı
Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik. Şimdi sen Rabb'in için namaz kıl ve kurban kes! Asıl soyu gelmeyecek olan, sana karşı nefret duyandır.
"Kevser Suresi" konusuyla ilgili → TEST ÇÖZ