Din Kültürü 5. Sınıf 1. Ünite Allah İnancı (Özet)

Yeni müfredat

1. EVRENDEKİ MÜKEMMEL DÜZEN

Âlem: Evren, kâinat. Duyu ya da akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti (varlığı) düşünülebilen, Allah’ın dışındaki varlık ve olayların tamamı. (TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 2, sayfa 357)

• Evrendeki her şey belli bir uyum ve düzen içerisinde hareket eder. Her canlı kendi arasında birbiriyle uyum içindedir. Her canlının ekosistemde bir görevi vardır. Doğa olaylarının ve gök cisimlerinin hareketleri bir düzene göredir. Bu durumlar, evrenin ve içindekilerin bilinçli bir tasarımın ürünü olduğunu gösterir.

• Gece ve gündüzün oluşması bir ölçü ve düzene göredir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönmesi sebebiyle gece ve gündüz oluşur. Bu hareket sonrası Dünya’nın Güneş’e dönük olan yüzünde gündüz yaşanırken diğer yüzünde gece yaşanır.

• Mevsimlerin oluşması bir ölçü ve düzene göredir. Dünya, Güneş etrafındaki dönüşünü bir yılda tamamlar. Bunun sonucunda mevsimler oluşur. Mevsimlerin oluşmasında Dünya’nın dönme ekseninin eğik olması da etkilidir.

Evrendeki mükemmel uyum ile ilgili verdiğimiz bu örneklere aşağıdakileri de ekleyebiliriz. Buna göre;

› Canlıların yaşamak için oksijen tüketmesi, bunun sonucunda karbondioksit açığa çıkması, bitkilerin de bu karbondioksiti kullanıp oksijen üretmesi

› Denizlerdeki tuz oranının, deniz canlıları için uygun ve dengeli bir seviyede olması

› Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin, Dünya’daki canlıların yaşayabilmesi için en ideal uzaklıkta olması

› Gezegenlerin ve yıldızların aralarındaki mesafenin, evrendeki dengeyi ve düzeni bozmayacak şekilde olması...
www.huseyinarasli.com

2. ALLAH’IN (C.C.) VARLIĞI VE BİRLİĞİ

• Hiçbir varlık tesadüfen oluşmaz. Örneğin bir bina kendiliğinden var olamaz. Başında ustalar ve işçiler, bunların da malzemeleri olması gerekir. Evren ve içindekiler de tesadüfen olmamıştır. Bir Yaratıcı tarafından yaratılmışlardır. O da Yüce Allah'tır.

• Evrendeki düzenli işleyiş, gök cisimlerinin hareketleri, doğa olaylarının gerçekleşmesi, insan vücudunun işleyişi, parmak uçlarımızdaki eşsiz tasarım ve daha sayamadığımız birçok örnek her şeyi Allah’ın (c.c.) yarattığının delillerindendir.

• Yüce Allah kâinattaki her şeyi bir düzen, uyum ve ölçüye göre yaratmıştır. Bu durum Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde anlatılmaktadır.

Kâinat: Yüce Allah’ın yarattığı her şey, evren.

• Yüce Allah insanı da en güzel şekilde yaratmış, onun yaratılışına da bir uyum ve denge koymuştur. İnsan akıl ve irade sahibi olduğu için diğer varlıklardan üstündür. İnsan vücudundaki sistemler bir ölçü ve düzene göre çalışır.

• İslam dininde yer alan altı inanç esasının (imanın şartlarının) birincisi Allah’ın (c.c.) var ve bir olduğuna inanmaktır. Buna “tevhit inancı” denir. Allah (c.c.) bir ve tektir. O’ndan başka yaratıcı yoktur. Kur’an-ı Kerim’in Enbiya suresinin 22. ayetinde de vurgulandığı gibi “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu…”

• Allah’ın (c.c.) bir ve tek olması, O’nun eşinin ve benzerinin olmadığı anlamına gelir. O, her şeyin yaratıcısıdır. O’nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, her şey O’na muhtaçtır. Tevhit inancının Kur’an-ı Kerim’de en özlü bir şekilde anlatıldığı sure İhlas suresidir.


3. ALLAH’IN (c.c.) GÜZEL İSİMLERİ

Esma-i hüsna “en güzel isimler” demektir. Terim olarak ise bu kavram Yüce Allah’ın en güzel isimleri anlamında kullanılır. “En güzel isimler Allah’ındır. Bu güzel isimlerle O’na dua edin…” (A’raf suresi, 180. ayet)

Rahman: Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden biridir. Rahman; dünyada bütün canlılara şefkat gösteren, inanan inanmayan herkese merhamet eden ve her türlü nimeti sürekli veren anlamlarına gelir.

Rahim: Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden biridir. Rahim, ahirette sadece mümin kullarına merhamet eden, şefkat gösteren anlamlarına gelir.

Alîm: Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden biridir. Alîm; zaman ve mekân sınırı olmaksızın küçük büyük, gizli açık, canlı cansız her şeyi en mükemmel şekilde hakkıyla bilen anlamlarına gelir.

Kâdir: Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden biridir. Kâdir, her şeye gücü yeten demektir.

Semi: Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden biridir. Semi, her şeyi işiten demektir.

Basîr: Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden biridir. Basir, her şeyi bütün özellikleriyle anlayıp gören demektir.


Besmele ve Anlamı: Besmele, “Bismillâhirrahmânirrahim” ifadesinin adıdır. Bismillâhirrahmânirrahim, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” demektir. Her işimize besmele ile başlamak, işlerimizin güzel ve bereketli sonuçlanmasını Allah’tan (c.c.) istemektir. Bu sebeple her işimize besmele ile yani Allah’ın (c.c.) adıyla başlarız. Böylelikle Allah’ın (c.c.) adını anarak işe başladığımızda aynı zamanda O’na olan kulluk görevimizi de yerine getirmiş oluruz.


4. BİR SURE ÖĞRENİYORUM: İHLAS SURESİ

• Kur'an-ı Kerim'in 112. suresi olan İhlas suresi dört ayetten oluşur.

• Sözlükte “arınmak, saflaşmak, kurtulmak” anlamına gelen ihlas kelimesi terim olarak ibadetleri ve iyilikleri gösterişten ve menfaat kaygılarından uzak tutup sadece Allah (c.c.) için yapmak demektir.

• İhlas suresi tevhit inancının en özlü ifadesidir. Tevhit, Allah'ın varlığı ve birliği inancıdır. Bu surede; Allah'ın bir ve tek olduğu, var olmak için başka hiçbir şeye muhtaç olmadığı, doğmamış ve doğurmamış olduğu, eşinin ve benzerinin olmadığı vurgulanır. Kısacası bu surede Yüce Allah, herkesin anlayıp kavrayabileceği sade bir anlatımla tanıtılır.

• İhlas suresinde esma-i hüsnadan Ehad ve Samed isimleri yer almaktadır.

Ehad: Allah’ın (c.c.) bir ve tek olmasıdır.

Samed: Allah’ın (c.c.) hiçbir şeye muhtaç olmaması, bütün varlıkların Allah’a (c.c.) muhtaç olmasıdır.

• İhlas suresi aynı zamanda namazın kıyam (ayakta duruş) bölümünde Fatiha suresinden sonra okunabilecek kısa surelerdendir. Bunun yanında İhlas suresi kabir ziyaretlerinde, hatim dualarında, cenaze merasimlerinde okunabilir. Allah’ı (c.c.) anmak ve O’na sığınmak için de her zaman okunabilir.

Bismillâhirrahmânirrahim
I. Kul hüvellâhü ehad.
II. Allahüssamed.
III. Lem yelid ve lem yûled.
IV. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

Anlamı: "De ki: O Allah'tır, bir tektir. Her şey O'na muhtaçtır. O hiçbir şeye muhtaç değildir. O'ndan çocuk olmamıştır. Kendisi de doğmamıştır. Hiçbir şey O'na denk değildir."


5. Sınıf 1. Ünite Testleri
• 5. Sınıf 1. Ünite Test-1
• 5. Sınıf 1. Ünite Test-2
• 5. Sınıf 1. Ünite Test-3
• 5. Sınıf 1. Ünite Test-4
• 5. Sınıf 1. Ünite Test-5
• 5. Sınıf 1. Ünite Test-6