12. sınıf din kültürü ünite özetleri için aşağıdaki bağlantılara tıklayın.
12. SINIF ÜNİTE ÖZETLERİ
• 1. Ünite: İslam ve Bilim
• 2. Ünite: Anadolu'da İslam
• 3. Ünite: Tasavvufî Yorumlar
• 4. Ünite: Güncel Dini Meseleler
• 5. Ünite: Hint ve Çin Dinleri
› Hint Dinleri
› Çin Dinleri
Bir Bilgi:
BAŞLICA HADİS KAYNAKLARI
Hadis çalışmaları hicrî II. asırdan itibaren başladı. Bu çalışmalar sonucunda Peygamber Efendimizin hadislerinin toplandığı en sağlam altı hadis kitabı oluşturuldu. "Kütüb-ü Sitte" adı verilen bu kaynaklar şunlardır;
Sahih-i Buhari: Muhammed bin İsmail el-Buhari'nin (öl. 869) derlediği hadis kitabıdır. Muhammed Buhari hazretleri altı yüz bin hadis rivayeti arasından titiz bir çalışma sonucunda seçtiği 7397 hadisi eserine almıştır.
Sahih-i Müslim: Müslim bin Haccac el-Kureyşi (öl.883) hazretlerinin eseridir. Müslim bin Haccac titiz bir çalışma yaparak eserine 3000 kadar hadis almıştır.
Sünen-i Ebu Davud: Süleyman bin Eş'as (öl. 888) hazretlerinin eseridir. Kitapta titiz bir çalışmayla seçilmiş yaklaşık 4800 hadis bulunmaktadır.
Sünen-i Nesâi: Ebu Abdurrahman Muhammed bin Şuayb en-Nesai (öl. 916) hazretlerinin eseridir. Kitapta titizlikle seçilmiş 5700 civarında hadis bulunmaktadır.
Sünen-i Tirmizi: Muhammed bin İsa Tirmizi (öl. 892) hazretlerinin derlediği hadis kitabıdır. Kitapta titiz bir çalışmayla seçilmiş yaklaşık 4800 hadis bulunmaktadır.
Sünen-i İbn Mâce: İbni Mâce olarak tanınan Muhammed bin Yezid (öl. 886) hazretlerinin eseridir. Kitapta titiz bir çalışmayla seçilmiş yaklaşık 4000 hadis bulunmaktadır.
Kütüb-i Sitte dışındaki meşhur hadis kaynakları ise şunlardır;
Müsned - Ahmed bin Hanbel (öl. 707)
Muvatta - İmam-ı Mâlik (öl. 795)